keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Viikonloppumatkalla Venäjällä, Pietarissa!


Venäläinen kulttuuri on aina kiehtonut minua ja nyt siihen kulttuuriin tutustuminen tuli mahdolliseksi ryhmämatkan muodossa. Matkaan lähti 24 matkailijaa, joista osa oli aiemmin käynyt Pietarissa. Matkaan lähdettiin Lahdesta Allegro-junalla. Matka taittui kätevästi reilussa 3 tunnissa. Pietarin valmismatkoja tarjoavat useat matkanjärjestäjät: http://www.vr.fi/fi/index/ulkomaat/venaja/valmismatkat.html. Matkaamme koordinoi Russian Tours Lähialuematkat. Matka-asiakirjat lähetettiin matkatoimistoon ja kaikki sujui vaivattomasti ryhmän suurehkosta koosta huolimatta. Allegro-juna oli hyväkuntoinen ja sillä oli mukava matkustaa, ravintolavaunuun kannattaa sännätä heti viisumi- ja passintarkastuksien jälkeen, muuten jää kahvit ja kaljat saamatta:) Paluumatkalla konduktööri oli tiukka, ja laittoi meidät heti ruotuun ennen junan lähtöä. Ja eräänkin kerran passeja ja viisumeja tarkastettiin. Välillä käytävillä oli ruuhkaksi asti tulliviranomaisia ja konduktöörejä. Maassa maan tavalla:)


Pietarin Suomi-asemalle saavuttaessa meidät vastaanotti opas, joka johdatti hotellille. Hotelli oli nimeltään Hotel Dostojevski, joka sijainniltaan oli erittäin hyvä. Pietarin pääkadulle Nevski Prospektille oli matkaa vain 200 metriä. Hotellin edessä sijaitsee kaunis kirkko ja hotellin vieressä kalliita butiikkeja täynnä oleva ostoskeskus. Hotellin nettisivut: http://www.dostoevsky-hotel.ru/about.en.html

Kauppakeskus
Kirkko hotellin 7.kerroksesta kuvattuna

Eremitaasi

Meillä oli siis kaksi päivää aikaa tutustua ihastuttavaan, syksyiseen Pietariin. Olimme varanneet matkatoimistosta etukäteen opastetun kierroksen Eremitaasissa. Eremitaasi on yksi maailman suurimmista taidemuseoista. Opastettu 3 tunnin kierros oli erittäin mielenkiintoinen ja oppaamme Galina oli asiantunteva mutta rento ja mukava opas. Suosittelen ehdottomasti opastettua kierrosta, siten pääsee parhaiten tutustumaan tähän upeaan taiteita ja historiaa täynnä olevaan Eremitaasiin. Se on yksi maailman merkittävimpiä taidemuseoita ja sisältää näytteillä olevia esineitä yli kolme miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä Eremitaasi käsittää viisi rakennusta: Talvipalatsin, Pienen Eremitaasin, Vanhan Eremitaasin, Uuden Eremitaasin ja Eremitaasin teatterin. Eremitaasin kokoa kuvaa hyvin seuraava: Katsoaksesi kaikkia näyttelyesineitä yhden minuutin, sinun täytyisi kävellä 22 kilometriä ja viettää aikaa Eremitaasissa 14 vuotta 8 tuntia päivässä ja 5 päivää viikossa:); eli muutama taideteos jäi näkemättä:) En ole erityisesti taiteen ystävä mutta tämä oli minulle unohtumaton ja vaikuttava vierailukohde! Mosaiikista tehty pöytä

Raffaellon sali, upeita enkeleitä ja
kohtia raamatusta maalauksissa
Loppupäivän kiertelimme kaupunkia ja kävimme Cafe Singerissä juomassa kahvit ja syömässä blinejä jotka ovat tyypillisiä venäläisessä ruokakulttuurissa. Palvelu oli erittäin ystävällistä, mielellään maksoikin muutaman ruplan enemmän ihanasta kahvilatunnelmasta ja hyvästä palvelusta.


Kahvila 2.kerroksessa
Sisäänkäynti
Kahvilan annoksia

Juusto- ja kinkkutäytteinen blini
Seuraavana päivänä lähdimme kiertämään lisää nähtävyyksiä. Seuraava kohteemme oli "Kirkko veren päällä", eli Kristuksen ylösnousemuksen kirkko. Tsaari Aleksanteri murhattiin kirkon kohdalla, siitä erikoinen nimi. Se sijaitsi Gribojedovin kanaalin varrella ja on ortodoksinen kirkko. Kirkko on vallankumouksen jälkeen toiminut mm. perunakellarina ja se on toiminut museona vuodesta 1997. Kirkko näyttää hienolta jo ulkoapäinkin, mutta sisäosa oli vaikuttava! KAIKKI kirkossa seinä- ja lattiamateriaalista myöten oli tehty pienenpienistä mosaiikinpalasista! Täältä ostin kokoelmaani ikonin.


Pienen matkan päässä Nevski Prospektillä (pääkadulla) oli myös toinenkin kirkko, johon halusin käydä tutustumassa. Kirkko on nimeltään Kazanin katedraali ja on myös ortodoksikirkko. Neuvostoajalla rakennuksessa on toiminut ateistimuseo. Nykyisin katedraali toimii kirkkona, joten kuvia en sieltä voinut ottaa. Menimme kirkkoon sisään, jossa juuri sillä hetkellä ei ollut jumalanpalvelusta (harmi!). Olisin halunnut kuunnella kuoromusiikkia ja nähdä millaista on suuremman ortodoksikirkon jumalanpalvelus. Katedraali on rakennettu ihmeitä tekevän Kazanin jumalanäiti - ikonin säilytyspaikaksi. Se oli ikonostaasin vasemmalla puolella. Ihmiset jonottivat sitä kohti hiuksen peitettynä (naisilla huivit). Kaunis ja vaikuttava kirkko oli myös tämä Kazanin katedraali.

Pietari siis teki minuun vaikutuksen ihanilla nähtävyyksillä, joista viikonlopun aikana näimme vain murto-osan. Hintataso oli Suomen luokkaa, ruoat ja juomat ehkä hieman halvempia, etenkin olut. Viini oli samoissa hinnoissa. Venäläistä kuohuviiniä ja vodkaa tuotiin tuliaisiksi lähikaupasta, ja ne olivat todella edullisia! Kävimme tietysti syömässä hyvin venäläistä ruokaa bortsch-keittoineen. Shoppailemassa kävimme nähtävyyksien lomassa, joka paikassa oli kalliita butiikkeja, etenkin Nevskin varrella. Jos olisi siirtynyt kauemmaksi pääkadusta, olisi voinut tehdä hyviä ostoksia edullisemmin. Mutta ehkä ensi kerralla kun menen Pietariin! Toivottavasti seuraavaan kertaan ei mene kovin kauan:) Dasvidaniya!


1 kommentti:

  1. Hei Mira. Sinulla on mukavat sivut! Mukava matkakin on ilmeisesti juuri ollut! Kuule, suosittelen sinulle ehdottomasti matkailua Jerusalemiin!.Se on vaikuttava kokemus,nähdä ja kokea Kolmen uskonnon pääkaupunki. Kristinuskon,muslimien sekä juutalaisten,kaikkien heidän pyhä kaupunki.(Siksi sitä sanotaankin maailman keskukseksi,koska nämä kolme uskontoa kohtaavat siellä ja kipunoivatkin...) Näkemistä ja kokemista siis riittää kaikille. Ortodoksijuutalaisten näky kaduilla on aika erityistä...ja ne sadat eri kirkot mitä siellä on...mutta vaikuttavin kokemus minulle oli ns. itkumuuri = Länsimuuri,joka on Juutalaisten pyhä paikka,mutta sinne pääsee myös muut...Ei muuta kuin matkailemaan :)Terveisin: MiaH.

    VastaaPoista