keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Jouluvalmisteluja ja tunnelmaa joulutapahtumissa

Näin sydämeeni joulun teen♥ 

Joulutunnelmaa&enkeleitä makuuhuoneessa
                                         
On kulunut pitkä aika siitä, kun viimeksi kirjoittelin tänne blogiin...Joulu alkaa olla ovella ja touhua riittää niin jouluvalmisteluissa kuin erilaisissa joulutapahtumissakin. Joulutapahtumista erityisen hyvin mieleeni tältä joululta jää Toivolan Vanha Piha. Ihastuttavista myyntikojuista, makasiineista ja putiikeista löytyy käsityötuotteita ja lähiruokaa jokaiseen joupöytään ja pukinkonttiinkin. Paikka jo itsessäänkin on tutustumisen arvoinen Jyväskylän sydämessä: 


Ohessa tunnelmia ja ihania ostoksia Joulupihalta:







            Tiitu Design - ihania sisustustuotteita: 

Tiitu Design - ihania sisustustuotteita



Päivi Soikkelin taideteoksia: http://www.paivisoikkeli.com/ 


Suojelusenkelikivi- ja taulu ja ihana "mummoasenne"-kortti by Päivi Soikkeli


               Tänä jouluna olen aloittanut jouluisten leivonnaisten leipomisen hyvissä ajoin. 
                                                Yksi suosikeistani on suklaa-karpalokeksit:





Resepti:
200 g voita
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl rouhittua, tummaa suklaata
1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, karpalot, pähkinät ja suklaarouhe keskenään ja lisää taikinaan.
Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
2. Muotoile taikinasta 2 tankoa ja jaa molemmat 20 osaan. Pyörittele pikkuleiviksi.
Nosta pikkuleivät leivinpaperin päälle. Paista 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Anna jäähtyä ja koristele esim. sulatetulla suklaalla.

3. Nauti vaikka glögin kera :)


Ihanaa joulun odotusta kaikille!
Seuraavassa blogissa joululaatikkoreseptejä hieman muokatuilla ja hyväksi todetuilla resepteilläni :)
Nyt kinkku pois suolasta ja valmistautumaan joulukoristeiden virittelyyn ja joulutunnelman luomiseen!
Ihanaa joulun odotusta kaikille!

"Kiireetöntä joulua - anna itsellesi aikaa levätä"




sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kalusteiden maalausta



Vuonna 1942 rakennetussa talossamme seinät ovat ruskeaa vanhaa hirttä. Hirsi on tosi kaunis seinässä mutta varsinkin talvella keittiö ja olohuone tarvitsee lisää valoa. Meillä on myös massiivisia kalusteita jotka "pimentävät" tilaa entisestään. Vaikka hirsi on tunnelmallinen, haluan silti vastapainoksi keventämään yleisvaikutelmaa maalaamalla kalusteita valkoiseksi. Huutokaupasta löytyi sivustavedettävä sohva/sänky ja kirpputorilta mäntyvitriini jotka saivat uuden ilmeen valkoisella maalilla. "Rumasti" ruostuneen maitotonkan maalasin vannemaalilla ja laitoin koristeeksi pitsiä ja tekstitarraa. Myös vanha "mummopyörä" sai uuden ilmeen mattamustalla vannemaalilla ja sabluunakoristuksilla. Maalaamisella vain "taivas on rajana"- ja aina vain löytyy uutta maalaamisen kohdetta....;)

Alla muutamia kuvia kevään maalausinspiraatioista:

Astiavitriini sivusta

Astiavitriini maalauksen jälkeen

Astiavitriini ennen maalausta


Sivusta vedettävä sänky/sohva ennen maalausta

...ja jälkeen...


Maitotonkka

Vanha Tunturi "mummopyörä" maalauksen jälkeen

Sabluunalla kuvioita ja nimikirjaimet :)


Arabian posliini on tosi kaunista ja mieheni osti huutokaupasta kauniin USA:n vientiin tarkoitetun DK-mallin Ruusu-sarjan astiaston vuodelta 1952. Sarjassa on 2 kastikekulhoa, 6 erikokoista soikeaa tarjoiluvatia. keittokulho, maitokannu, alku-, pää-, leipä- ja -kakkulautaset 12:lle. Astiastolle piti saada arvoisensa paikka joten se oli osasyy astiavitriinin hankintaan ja maalaamiseen. Vitriiniin paikan löysi myös Tyttöjen keittokirja vuodelta 1953.

Ruusu-sarjan maitokannu


Ruusu-sarjan soppakulho

Tyttöjen keittokirja vuodelta 1952


lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kädentaito- ja antiikkimessuilla

Hei kaikille taas pitkästä aikaa! 
Kiireisen kevään keskellä on mukava käydä piristämässä itseään. Sateen piiskatessa vanhan talomme ikkunoita päätin lähteä miehen kanssa Jyväskylän Kädentaito- ja antiikkimessuille Jyväskylän Paviljonkiin. Ensin puhuimme ettemme tarvitse paljon käteistä kun eihän messuilta yleensä tule ostettua mitään...mutta toisin kävi :). Antiikkimessut olivat enemmän minun mieleen vaikkakin olivat aika pienehköt ja hinnat aika korkeita (jonka arvasimme). 
Mutta löytöjä sieltä tuli tehtyä. Olen etsinyt vanhoja keittokirjoja (suomenkielisiä) mutten löytänyt niitä näiltäkään messuilta. Löysin kuitenkin 4-osaisen sarjan Emännän tietotaito-kirjoja I-IV vuosilta 1930 - 1932. 


Kirjoissa kerrotaan emännälle tietoa A:sta Ö:n. Mm. kohdasssa "Emäntä" - lukee seuraavaa: " Emäntä on kodin sielu. Emännän silmän täytyy olla kaikkialla läsnä ja hänen täytyy oll selvillä kaikesta, mitä kotona on ja mitä siellä tapahtuu. Mutta hänen täytyy samalla osata asettua syrjään, niin että perheenjäsenet tuntevat toimivansa itsenäisesti. Perheen jäsenet eivät saa tuntea olevansa valvonnan alaisia, mutta kyllä, että heille on edullista asian menestymisen vuoksi neuvotella kaikista töistä emännän kanssa" . 


Kaupunkilaiskodin emännän sen sijaan suositellaan käyvän "kaupunkikotitalouskoulun": "Kodin apulaisten sekä kasvavan nuorison töiden johtaminen ja kasvattajana toimiminen edellyttää emännältä kaikkien hyvien luonteenpuolien tietoista kasvattamista ja harjaannuttamista: itsehillintää, kärsivällisyyttä ja hyvyyttä sekä vakavaa, kypsynyttä elämänkatsomusta." Eli johtamis- ja ihmissuhdetaitoja on korostettu jo vuodesta 1930 :)


Olen etsinyt pellavakangasta josta voisin ommella tyynyjä, verhoja tai pöytäliinoja. 
Kädentaito-messuilta löysin Raijan Aitta - nimisestä kaupasta joka sijaitsee Mikkelissä.  
Sieltä löytyi pellavakangasta ja pitsiä.


Antiikkimessuilta mukaan kirjojen lisäksi löytyi myös ihanat vanhat salusiinit ja tietenkin pitsiä. Tätä vanhaa pitsiä ompelen ostamani maalaisromanttisen mekon helmaan. Myös pieni söpö rintakoru tarttui mukaan eikä maksanut kuin 3 euroa.

Pienet vuoat
Pitsiä, salusiinit, pieni rintakoru
Viimeinen käyntikohde (jolloin ajattelin että nyt viimeistään on parempi lähteä kotiin...) oli ihanaakin ihanampi Modo Mio - kauppa! Mies esitteli vaimon tekemiä upeita koruja ja vaimo möi minulle omasta kaulastaan mustan korun, jota ei ollut enää valikoimassa muualla kuin hänen kaulallaan. Todella hyvää palvelua ja ihana liikeidea! Ostin myös pienemmän korun jossa pikkutyttö keinuhevosella. Isompi koru maksoi 35 euroa ja pienempi 15 euroa. Olin valmis maksamaan tästä upeasta käsityöstä. On ainakin uniikki. Kaiken kaikkiaan mukavat messut jos käsityöt ja antiikki kiinnostaa.
Täytyy piipahtaa myös ensi vuonna ja silloin mielellään hyvien ystävien kera :)




sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Pakkasterveisiä savusaunan löylyistä!


Pakkanen paukkuu nurkissa, -30 astetta näyttää lämpömittari. Luonto on kauneimmillaan näin pakkaspäivinä mutta kylmä siellä on. Lämpöä ja tunnelmaa suomalaisten sielunmaisemaan tuo sauna. Meillä oli kotonamme ennen puusauna mutta remontin myötä se vaihdettiin sähkösaunaksi koska tiesimme vuosi sitten, että rakennamme tontillemme savusaunan. Joulun alla saimmekin 1800-luvun savusaunan pystytettyä pihapiiriimme. Saunan hirret on siirretty pohjoisesta Keski-Suomesta kesällä 2011. Samassa hirsikuormassa tulivat myös hirsrunko josta on tarkoitus savusaunan pihapiiriin rakentaa riviaitta.

Hirsien kuljetus
Savusaunan hirret ja lattia ovat vanhasta 1800-luvun savusaunasta. 
Saunan lauteet olivat toista sataa vuotta vanhat ja ne eivät olisi enää kestäneet toista vuosisataa joten saunaan tehtiin uudet lauteet jotka käsiteltiin mustalla Sauna-Supisuojalla. 
Mieheni teki kiukaan itse: palotiiltä, palosuojalevyä, betonia jne...jottei sauna palaisi niin helposti :). Jätimme vanhan pihlajan kuivaneen rungon koristamaan saunan sisäosaa.
Lattia on tehty lattialankuista. Kivet kiukaaseen kerättiin luonnosta.



Kiukaan antura


Saunan lämmittämiseen kuluu n. viitisen tuntia.
Polttopuina käytetään mieluiten leppää ja haapaa.
Savuluukku avataan ja saunan lämmitys voi alkaa.  Ovi suljetaan ja  puita lisätään pesään  monia kertoja lämmittämisen aikana. Kun sauna alkaa olla tarpeeksi kuuma, hiilet poistetaan kiukaan pesästä. Vettä saunaan jota heitellään myös kattoon ja seinille. Saunomisnautinto voi alkaa ja meillä se kestää vilvoittelujen kera helposti kaksikin tuntia. Vieraiden kanssa savusaunan löylyistä on nautittu neljästä viiteenkin tuntia:) 

Saunan ikkuna

Saunan ikkuna on todella kaunis ja wanha siis sekin. 
Vesi saunaan kannetaan sangoissa puiseen vesisaaviin. 

Saunan ovi


Myös saunan ulkopuolelle on pyritty jättämään kaikki mitä savusaunaan kuului, 
ovea ja lattialankkuja myöten. Lankut ovat jykeviä, 25 cm paksuja ja n. 40 cm leveitä. Saunan kuistille tuotiin vilvoittelemista varten kaksi vanhaa puupenkkiä ja 1800-luvun kampiveivattava kirnu joka toimittaa pöydän virkaa:)


Saunan tunnelma on siirtynyt rakennusmateriaalin mukana saunaan. Ensimmäisen kerran joulun aaton aattona saunoessamme, sitä tunnelmaa saunassa ei voinut sanoin kuvata....Veden sihahtelu isolla kivikiukaalla ja hiljaisuus oli käsin kosketeltavaa. Saunassa valoa ja tunnelmaa lisää öljylamppu. Täällä jos missä minä rentoudun parhaiten. Ei ihme, että sauna on iät ja ajat liittynyt vahvasti suomalaiseen kulttuurimaisemaan ja elämään......

Tässä vielä ystäväperheemme puusaunan seinältä lainattu ja muokattu saunomisohje:

Riisu ensi vaatteesi ja ikävät aatteesi.

Istu lauteilla taikka makaa
Tärkeintä on että ajatus on vakaa.

Kuumuus kun alkaa uuvuttaa
Ulos silloin pinkaistaan.

Otappa välissä saunaolut, kyllä rentouttaa.

Ota sitten kunnon löylyt ja vihdo niin että lähtee höyryt…..






tiistai 3. tammikuuta 2012

Wanhat rottinkivaunut ja nuket!

Olen ollut aina innokas keräämään kauniita posliininukkeja, sekä uudempia että vanhempia, isoja ja pieniä. Tilan puutteen vuoksi heitä ei voi majoittaa meille kuitenkaan määräänsä enempää:) . 




Ostin muutama vuosi sitten huutokaupasta rottinkiset vanhat vaunut joissa tällä hetkellä majailevat Bukowskin Barbara-nalle sekä Puttipajan pitsinen pikkunalle. Olen yrittänyt etsiä Bukowskin nalleja enemmänkin, mutta täytyy jatkaa etsintää. Tuo Barbara on ihana, kun hänellä on siivet selässä :). 


Tämä Mr. Bukowski kulkeutui meille Ruotsista joka onkin Bukowskien synnyinmaa. Ostin itselleni tuliaksiksi tämän kylpytakkisen nallen. Tällä hetkellä nallen paikka on Saunomisohjeiden vieressä. Ohjeet ovat menossa savusaunalle kevään kynnyksellä.



Yllä kehdossa olevat nuket ovat "uustuotantoa", mutta silti minusta kauniita. Onpa mukaan tarttunut yksi poikanukkekin:). Vasemmanpuoleisen nuken tyttäremme on saanut lahjaksi. Kehtoa olen tuunaillut ja maalannut valkoiseksi. En enää muista, mikä tarina kehdolla on mutta nätti se on!



Nämä kauniit ladyt ovat 50 cm pitkiä ja heillä kaikilla on upeat vaatteet, kahdella heistä on laukut jossa on pikku nalle. Tulin muutama vuosi sitten kotiin kaupasta ja minulla oli syntymäpäivä; nukeista kaksi seisoivat vierekkäin hirsiseinäämme vasten. Ihana lahja:) 
Sittemmin olen löytänyt kaksi jälkimmäistä myös huutokaupasta. Tällä hetkellä he vartioivat untamme makuuhuoneessamme vaatekaapin päällä lysteri-ikkunan vieressä. 







torstai 29. joulukuuta 2011

Homemade Pizza Bolognese!

Jouluiset ruoat kinkkuineen ja laatikkoineen syöty ja on aika nauttia jotain aivan muuta herkullista :). Päätin  ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen että nyt tehdään pizzaa. Ja sellaista pizzaa jonka nimi oli ensimmäisessä työpaikassani nimeltään Pizza Bolognese. Siitä on ehtinyt vierähtää jo 24 vuotta kun tähän pizzaan tutustuin, mutta reseptintapainen edelleen muistissa:) Sillä taisin "sulattaa" myös tulevan mieheni sydämen, ja siitä pizzasta lähtien hän on saanut opetella syömään muitakin antimia jauhelihan lisäksi. Tutuksi ovat tulleet lähes kaikki raaka-aineet ja hyvin ovat maittaneet, tai ainakaan ei uskalla sanoa ääneen jos ei joku maita.....




Täytereseptin kerron teille, mutta pizzaravintolan taikina jääköön ikuiseksi salaisuudeksi:). Sen sijaan minulla on eräs kokeilemisen arvoinen pizzataikinaohje, jota käytän aina kun teen joko pannupizzaa tai tavallista ohutta pizzaa. Taikinan ohje on kolmelle ohutpohjapizzalle, mutta jos haluaa tehdä paksumpaa pannupizzaa jakaa taikinan esim. vain kahteen osaan. Pizza Bolognese ei ole kiireisen kokkaajan pizza, koska jauhelihakastike saa muhia padassa puolesta tunnista tuntiin. Tai sen voi tehdä jo vaikka edellisenä iltana. Voit käyttää tätä ohjetta mukaellen myös esim. Pasta Bolognesessa. Paistan pizzan leivinuunissa, mutta tämä ohje pätee sekä leivin- että sähköuunissa. Oletko valmis kokeilemaan vähän perinteisestä jauhelihapizzasta italialaisempaa? :)

Täyte 3 pizzalle:

800 g jauhelihaa
2 sipulia
500 g tölkki/prk paseerattua tomaattisosetta
400 g pss kasvissuikaleita (pakaste)
2 dl vettä
valkosipulia
2 tl suolaa
2 tl sokeria
Pippuria
Oreganoa, basilikaa

1. Paista jauheliha (voit halutessasi maustaa esim. paprikalla, pippurilla jne.)
2. Pilko sipuli pieneksi kuutioiksi.
3. Kaada ainekset pataan ja lisää joukkoon tomaattisose, vesi, kasvissuikaleet, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Anna hautua n. 1/2 - 1  tunti, kunnes kasvissuikaleet ovat täysin pehmenneet ja kastike "jämäkkää". Sekoita välillä. Tarkista maku ja lisää mausteita oman makusi mukaan. Anna kastikkeen jäähtyä jotta sen rakenne on helppo levittää pizzapohjan päälle.


Tällä välin voit valmistaa pizzataikinan:

Pohja:

3 dl lämmintä vettä
20 g tuoretta hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja (voi olla osa täysjyvävehnäjauhoja)
1/2 dl oliiviöljyä

1. Murenna hiiva kulhoon. Lisää lämmin vesi ja sokeri, sekoita jotta hiiva sekoittuu veteen.
2. Lisää n. 3/4 osa jauhoista ja suola.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi (käsin tai yleiskoneella).
4. Lisää tarvittaessa loput jauhot. Taikinan tulee kunnolla irrota kupin reunoilta.
5. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.
6. Anna kohota leivinliinan alla n. 30 minuuttia (mikro on hyvä vedoton paikka kohottamiselle, kunhan kukaan ei laita sitä kohottamisen aikana päälle :)



7. Kun taikina on kohonnut, nosta taikina kulhosta pöydälle ja jaa taikina kolmeen osaan. Pyöritä taikinat palloiksi. 

8. Muotoile kaulinta apuna käyttäen kolme pyöreää pizzapohjaa (vaikeusasteen lisäämiseksi voit pyörittää kahta palloa päällekkäin...)






Voit pyöritellä pohjaa vielä työpöydän laidalla, tai vaikka heitellä ilmaan :)

9. Laita pohjat leivinpaperilla varustetulle pellille ja anna kohota vielä hetki.

10. Leikkaa 3 tomaattia viipaleiksi ja 2 suolakurkkua suikaleiksi tai kuutioiksi.

11. Raasta n. 7 dl juustoa tai osta esim. valmista mozzarella-emmentaljuustoraastesekoitusta. Käytän itse pizzaan aika reilusti juustoa, koska se tuo mukavasti mehevyyttä pizzaan.





12. Sekoita n. 3 dl paseerattua tomaattia (liraus vettä), pippuria, oreganoa, suolaa ja ripaus sokeria kulhossa. Tämä tulee pohjan päälle pizzakastikkeeksi.

13. Aloita pizzakastikkeen levittäminen pohjan keskeltä pienellä kauhalla. Pyöritä kastiketta kauhassa myötäpäivään samalla lisäten varovasti kastiketta pohjalle. Näin pyörittämällä saat kastikkeen tasaisesti pizzan päälle.

14. Lisää jäähtynyt jauhelihakastike tasaisesti pohjan päälle. Lisää suolakurkkuviipaleet, myös reunoille saakka. Ripottele juustoraaste pintaan ja levitä tomaattiviipaleet päälle. 
15. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia.

16. Nauti hyvän seuran ja viinin kera. Tai vain vaikka hyvän viinin kera:) BUON APPETITO!