Täytereseptin kerron teille, mutta pizzaravintolan taikina jääköön ikuiseksi salaisuudeksi:). Sen sijaan minulla on eräs kokeilemisen arvoinen pizzataikinaohje, jota käytän aina kun teen joko pannupizzaa tai tavallista ohutta pizzaa. Taikinan ohje on kolmelle ohutpohjapizzalle, mutta jos haluaa tehdä paksumpaa pannupizzaa jakaa taikinan esim. vain kahteen osaan. Pizza Bolognese ei ole kiireisen kokkaajan pizza, koska jauhelihakastike saa muhia padassa puolesta tunnista tuntiin. Tai sen voi tehdä jo vaikka edellisenä iltana. Voit käyttää tätä ohjetta mukaellen myös esim. Pasta Bolognesessa. Paistan pizzan leivinuunissa, mutta tämä ohje pätee sekä leivin- että sähköuunissa. Oletko valmis kokeilemaan vähän perinteisestä jauhelihapizzasta italialaisempaa? :)
Täyte 3 pizzalle:
800 g jauhelihaa
2 sipulia
500 g tölkki/prk paseerattua tomaattisosetta
400 g pss kasvissuikaleita (pakaste)
2 dl vettä
valkosipulia
2 tl suolaa
2 tl sokeria
Pippuria
Oreganoa, basilikaa
1. Paista jauheliha (voit halutessasi maustaa esim. paprikalla, pippurilla jne.)
2. Pilko sipuli pieneksi kuutioiksi.
3. Kaada ainekset pataan ja lisää joukkoon tomaattisose, vesi, kasvissuikaleet, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Anna hautua n. 1/2 - 1 tunti, kunnes kasvissuikaleet ovat täysin pehmenneet ja kastike "jämäkkää". Sekoita välillä. Tarkista maku ja lisää mausteita oman makusi mukaan. Anna kastikkeen jäähtyä jotta sen rakenne on helppo levittää pizzapohjan päälle.
Tällä välin voit valmistaa pizzataikinan:
Pohja:
3 dl lämmintä vettä
20 g tuoretta hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja (voi olla osa täysjyvävehnäjauhoja)
1/2 dl oliiviöljyä
1. Murenna hiiva kulhoon. Lisää lämmin vesi ja sokeri, sekoita jotta hiiva sekoittuu veteen.
2. Lisää n. 3/4 osa jauhoista ja suola.
3. Vaivaa taikina tasaiseksi (käsin tai yleiskoneella).
4. Lisää tarvittaessa loput jauhot. Taikinan tulee kunnolla irrota kupin reunoilta.
5. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.
6. Anna kohota leivinliinan alla n. 30 minuuttia (mikro on hyvä vedoton paikka kohottamiselle, kunhan kukaan ei laita sitä kohottamisen aikana päälle :)
7. Kun taikina on kohonnut, nosta taikina kulhosta pöydälle ja jaa taikina kolmeen osaan. Pyöritä taikinat palloiksi.
8. Muotoile kaulinta apuna käyttäen kolme pyöreää pizzapohjaa (vaikeusasteen lisäämiseksi voit pyörittää kahta palloa päällekkäin...)
Voit pyöritellä pohjaa vielä työpöydän laidalla, tai vaikka heitellä ilmaan :)
9. Laita pohjat leivinpaperilla varustetulle pellille ja anna kohota vielä hetki.
10. Leikkaa 3 tomaattia viipaleiksi ja 2 suolakurkkua suikaleiksi tai kuutioiksi.
11. Raasta n. 7 dl juustoa tai osta esim. valmista mozzarella-emmentaljuustoraastesekoitusta. Käytän itse pizzaan aika reilusti juustoa, koska se tuo mukavasti mehevyyttä pizzaan.
12. Sekoita n. 3 dl paseerattua tomaattia (liraus vettä), pippuria, oreganoa, suolaa ja ripaus sokeria kulhossa. Tämä tulee pohjan päälle pizzakastikkeeksi.
13. Aloita pizzakastikkeen levittäminen pohjan keskeltä pienellä kauhalla. Pyöritä kastiketta kauhassa myötäpäivään samalla lisäten varovasti kastiketta pohjalle. Näin pyörittämällä saat kastikkeen tasaisesti pizzan päälle.
14. Lisää jäähtynyt jauhelihakastike tasaisesti pohjan päälle. Lisää suolakurkkuviipaleet, myös reunoille saakka. Ripottele juustoraaste pintaan ja levitä tomaattiviipaleet päälle.
15. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia.
16. Nauti hyvän seuran ja viinin kera. Tai vain vaikka hyvän viinin kera:) BUON APPETITO!
Nami! Ostin juuri sellaisen pizzakiven meidän sähköuuniin koska hermostuin näihin amerikkalaisiin onnettomiin leivinpapereihin jotka ei kestä kuumuutta ollenkaan. Lähinnä ajattelin että saan siinä paistettua ruisleipää (kun sain siihen juuren) ja karjalanpiirakoita, mutta nytpä taidan kokeilla tällä reseptillä myös pizzaa. :) Hyvää uutta vuotta sinne!
VastaaPoista