sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Pakkasterveisiä savusaunan löylyistä!


Pakkanen paukkuu nurkissa, -30 astetta näyttää lämpömittari. Luonto on kauneimmillaan näin pakkaspäivinä mutta kylmä siellä on. Lämpöä ja tunnelmaa suomalaisten sielunmaisemaan tuo sauna. Meillä oli kotonamme ennen puusauna mutta remontin myötä se vaihdettiin sähkösaunaksi koska tiesimme vuosi sitten, että rakennamme tontillemme savusaunan. Joulun alla saimmekin 1800-luvun savusaunan pystytettyä pihapiiriimme. Saunan hirret on siirretty pohjoisesta Keski-Suomesta kesällä 2011. Samassa hirsikuormassa tulivat myös hirsrunko josta on tarkoitus savusaunan pihapiiriin rakentaa riviaitta.

Hirsien kuljetus
Savusaunan hirret ja lattia ovat vanhasta 1800-luvun savusaunasta. 
Saunan lauteet olivat toista sataa vuotta vanhat ja ne eivät olisi enää kestäneet toista vuosisataa joten saunaan tehtiin uudet lauteet jotka käsiteltiin mustalla Sauna-Supisuojalla. 
Mieheni teki kiukaan itse: palotiiltä, palosuojalevyä, betonia jne...jottei sauna palaisi niin helposti :). Jätimme vanhan pihlajan kuivaneen rungon koristamaan saunan sisäosaa.
Lattia on tehty lattialankuista. Kivet kiukaaseen kerättiin luonnosta.



Kiukaan antura


Saunan lämmittämiseen kuluu n. viitisen tuntia.
Polttopuina käytetään mieluiten leppää ja haapaa.
Savuluukku avataan ja saunan lämmitys voi alkaa.  Ovi suljetaan ja  puita lisätään pesään  monia kertoja lämmittämisen aikana. Kun sauna alkaa olla tarpeeksi kuuma, hiilet poistetaan kiukaan pesästä. Vettä saunaan jota heitellään myös kattoon ja seinille. Saunomisnautinto voi alkaa ja meillä se kestää vilvoittelujen kera helposti kaksikin tuntia. Vieraiden kanssa savusaunan löylyistä on nautittu neljästä viiteenkin tuntia:) 

Saunan ikkuna

Saunan ikkuna on todella kaunis ja wanha siis sekin. 
Vesi saunaan kannetaan sangoissa puiseen vesisaaviin. 

Saunan ovi


Myös saunan ulkopuolelle on pyritty jättämään kaikki mitä savusaunaan kuului, 
ovea ja lattialankkuja myöten. Lankut ovat jykeviä, 25 cm paksuja ja n. 40 cm leveitä. Saunan kuistille tuotiin vilvoittelemista varten kaksi vanhaa puupenkkiä ja 1800-luvun kampiveivattava kirnu joka toimittaa pöydän virkaa:)


Saunan tunnelma on siirtynyt rakennusmateriaalin mukana saunaan. Ensimmäisen kerran joulun aaton aattona saunoessamme, sitä tunnelmaa saunassa ei voinut sanoin kuvata....Veden sihahtelu isolla kivikiukaalla ja hiljaisuus oli käsin kosketeltavaa. Saunassa valoa ja tunnelmaa lisää öljylamppu. Täällä jos missä minä rentoudun parhaiten. Ei ihme, että sauna on iät ja ajat liittynyt vahvasti suomalaiseen kulttuurimaisemaan ja elämään......

Tässä vielä ystäväperheemme puusaunan seinältä lainattu ja muokattu saunomisohje:

Riisu ensi vaatteesi ja ikävät aatteesi.

Istu lauteilla taikka makaa
Tärkeintä on että ajatus on vakaa.

Kuumuus kun alkaa uuvuttaa
Ulos silloin pinkaistaan.

Otappa välissä saunaolut, kyllä rentouttaa.

Ota sitten kunnon löylyt ja vihdo niin että lähtee höyryt…..






4 kommenttia:

  1. Savusauna on kylla parhautta!! Ja ohjeetki on hyvat :)

    VastaaPoista
  2. Voi voi kun tulikin ikävä Suomeen! Ihanan tunnelmallisen näköistä! Täytyypä pistäytyä kylään kun olen taas kotimaassa.

    VastaaPoista