perjantai 30. tammikuuta 2015

Viikonlopuksi merimiespihviä rotukarjatilan lihasta

Merimiespihvi ei nimensä mukaisesti oikeastaan ole pihvi ollenkaan, vaan siinä on pitkään hautuneita ohuita paistiviipaleita yhdessä perunaviipaleiden kera. Nimi pihviin tulee sananmukaisesti vanhasta merimiesruoasta. Ennen vanhaan yksi laivojen ammattikunnan keskuudessa himotuimmista ruoista oli merimiespihvi, liha tosin aikoinaan oli suolalihaa. Makua pihvin liemeen tuo olut. Olen ostanut perunoiden viipalointiin kätevän viipaleterän jolla saa kätevästi viipaleita ja karkeaa raastettakin tarvittaessa (hyvä apuväline kokkauksessa, varsinkin pieniä n. 4-6 henkilön määriä tehdessä). Naudan sisäpaistin voi korvata myös jauhelihalla, jolloin siitä myös tulee todella herkullista.

Lihaan kannattaa satsata ruoanlaitossa. Käytän Lehtolan Limousin rotukarjanlihaa. Tila sijaitsee Puuppolassa. Ostan tilalta isomman satsin pihvilihaa kerralla (peruspaketti 10 kg: 2 kg paistia, 2 kg pata/keittolihaa, 6 kg laadukasta jauhelihaa).  Ostin viime kerralla peruspaketin lisäksi myös sisäfileen, jonka säästän ystävien kanssa nautittavaksi tässä joku viikonloppu keväällä. Olen ostanut myös naudanrintaa ja maksaa.Lihatrio Saarijärvellä leikkaa ja pakkaa Lehtolan lihat. Lihatriolla on oma lihaleikkaamo ja sen yhteydessä toimiva myymälä. Heidän nettisivujensa mukaan heidän omat rotunautatilat sijaitsevat Keski-Suomessa ja rotuina mm. Highlander, Limousine, Hereford ja Angus. Olen tilannut lihaa aiempina vuosina myös Ohra-Ahon tilalta, joka sijaitsee Uuraisilla. Myös he myyvät n. 10 kg lihasatseja. Keski-Suomessa on siis monta laadukasta ja hyvää lihakarjatilaa, suosittelen ehdottomasti hyvää ja laadukasta lihaa arvostavalle! Ja erityisesti sen vuoksi että eläimet ovat tiloilla hyvässä hoidossa ja ainakin näiden mainitsemieni tilojen eläinten hyvinvointi on erityisen tärkeää tuotannon jokaisessa vaiheessa. Navettoja ja lehmiä näkee maaseudulla entistä harvemmin, ja minusta nämä suoramyyntitilat pitävät huolen siitä että maatalousympäristo säilyy elinvoimaisena ja lehmät laiduntavat vielä nykypäivänä ja heidän elinkaarestaan pidetään hyvää huolta. Ja näissä lihoissa päivän sana on ensiluokkainen laatu ja murea liha. Näistä syistä myös mielelläni maksan vähän enemmän lihakilosta. Mutta tässä resepti naudansisäpaistista tehdystä merimiespihvistä, hyvää ja maukasta viikonloppua!

Resepti:

500 g naudan sisäpaistia
2 sipulia
1 kg perunoita
3 rkl voita
suolaa
kokonaisia musta- ja maustepippureita
2 laakerinlehteä
3 dl vettä pannun "huuhtomiseen"
1 olut

Työohje:
1. Leikkaa naudansisäpaisti ohuiksi viipaleiksi.
2. Leikkaa perunat ja sipulit ohuiksi viipaleiksi.
3. Ruskista lihaviipaleet molemmin puolin voissa, mausta viipaleet suolalla ja halutessasi vielä pippuria myllystä viipaleiden päälle.
4. Huuhdo pannu ruskistamiskertojen välissä ja ota liemi talteen.
5. Lado aineksi kerroksittain niin, että pohjalle ja päällimmäiseksi jää perunakerros.
6. Ripottele väliin suolaa.
7. Kaada pataan liemi ja olut.
8. Hauduta liedellä tai uunissa 200 asteessa, kunnes liha ja perunat ovat kypsiä eli n. 1-1 1/2 tuntia. Jos pinta tummuu uunissa, peitä astia kannella ja jatka kypsentämistä.
9. Tarjoile suolakurkkuviipaleiden ja punajuuren kera. Ja juomaksi tietenkin hyvää ja kylmää olutta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti