sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Ranskalainen vehnäleipä


Rapeakuoriset vehnäleivät 
Sunnuntai on minulla perinteisesti leivontapäivä. Tänään kuitenkin käydään iltapäivällä hiihtämässä joten kunnon leipä ja lämmin keitto sivakoinnin jälkeen varmasti maistuu :). Olen monta kertaa aikonut tehdä tätä ihanaa ranskalaista vehnäleipää, mitä tarjotaan usein alkupalana tai alkukeiton kansssa ulkomailla. Erityisen maukkaan siitä tekee rapea kuori. Paistaminen ja kohottaminen tämän leivän teossa on erittäin tärkeässä roolissa. Muokkasin reseptiä lisäämällä muutamia vinkkejä työohjeeseen. Olen vuosien saatossa keräillyt keitto (leike) kirjaan erilaisia reseptejä ja nyt tosiaan oli vuoro kokeilla tätä:

Ranskalainen vehnäleipä

Ohje:
1 pala hiivaa
2 rkl hunajaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl durumvehnäjauhoja
3 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiiva ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää seokseen durumjauhot ja anna taikinan olla huoneenlämmössä 10 minuuttia. Lisää suola ja sekoita.
2. Lisää vehnäjauhot taikinaan puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina käy liian raskaaksi, jatka sekoittamista käsin.
3. Nosta taikina työpöydälle ja alusta sitä kädelläsi. Kun taikina on joustavaa ja kimmoisaa, sipaise taikinakulhoon kasviöljyä ja siirrä taikina kulhoon. Kohota taikina kannen alla 40 minuuttia.
4. Vaivaa kohonnut taikina työpöydällä ja jaa taikina kahteen osaa ja pyöritä paloista kaksi leipää. Halutessasi voit tehdä joko pyöreitä tai pitkänmallisia leipiä. Tee viiltoja terävällä veitsellä leivän päälle ja ripottele pinnalle jauhoja (tai pyöräytä leipä vehnäjauhoissa nopeasti).
5. Peitä leivät leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
6. Kuumenna uunipelti 250-asteisessa uunissa. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Nosta kohotettu leipä kuumalle uunipellille.
7. Suihkuta suihkepullolla vettä uuniin ja työnnä leivät uuniin (kiertoilmauunissa höyryn lisääminen toimii myös)
8. Alenna uunin lämpötilaa 5 minuutin kuluttua 200 asteeseen.
9. Jatka paistamista 10 minuuttia.Avaa uuninluukku paistamisen aikana, jotta uuni kuivuu ja pinnasta tulee rapea.
10. Jatka paistamista vielä puolisen tuntia.
11. Avaa uuni paistamisen aikana pari kertaa niin saat rapean leivän.
12. Varmista leivän kypsyys kopauttamalla sitä pohjaan. Kypsä leipä kumisee.
13. Suihkauta vielä vettä juuri uunista otetuille leiville, jotta niiden pinta lohkeilee.
14. Nauti lämpimänä oikean voin kera :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti