maanantai 19. syyskuuta 2011

Sieniä ja säilöntää!

Kiireinen viime viikko päättyi ja tänään alkoi kiireinen maanantai, mutta ei hätää:) Ween, Maan, Wiljaa-markkinat Jyväskylässä menivät tänä vuonna ohi päällekkäisyyksien vuoksi enkä siten pystynyt ostamaan herkkuja aiempien vuosien tapaan. Onneksi on äiti joka poimi sekasieniä säilöttäväksi sekä löysi lisää kanttarelleja omieni lisäksi.
Kanttarelleja
Sekasienet odottamassa
ryöppäystä

Ryöpätyt ja suolatut sekasienet

Myös työkaveri oli saanut roiman suppilovahverosaaliin, jotka tänään laitoin kuivamaan ja odottelemaan erilaisten herkkujen valmistusta. Toisen työkaverin kotona kävin poimimassa omenoita puusta ison laatikollisen ja samalta innokkaalta sienestäjältä sain lampaankääpää kuivattuna ja paistettuna sekä mustatorvisieniä. Ihania työkavereita:) Kokeilin seuraavaa reseptiä omenoille (ohje MaalaisUnelmia-lehdestä 8/2011 sovellettuna):

Mausteinen Omenachutney

5 omenaa
1 sipuli
1 dl omenaviinietikkaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl rusinoita (en laittanut, laitoin saman verran omenoita enemmän)
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia

1. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli.
3. Laita sipuli ja omenat teräskattilaan muiden aineksien kanssa.
4. Anna kiehahtaa. Hauduta n. 20-30 minuuttia ja sekoita muutaman kerran hauduttamisen aikana.


5. Anna jäähtyä ja säilytä purkit kylmässä.

Hapahko ja mausteinen chutney sopii leivän, juustojen ja buffet-ruokien kanssa. Ja aion kokeilla sitä ainakin vuohenjuustobroilerin kera.
Samalla valmistusmenetelmällä kokeilin myös toista ohjetta jonka keksin omasta päästäni:

2 kg omenaa lohkoina
4 sipulia lohkoina
1 rkl valkosipulia
2 tl kanelia
ripaus suolaa
2 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
tuoretta timjamia
(atamonia)

1. Valmista kuten edellinen mutta käytä aineksia voissa pannulla, soseuta ja purkita.

Edessä mausteinen omenachutney
ja takana oma "viritys soseutettuna"


Työkaverilta kun sain lampaankääpää, pitihän sitäkin kokeilla. Tämä ruoka sopii mainiosti myös karppaajille jos ei halua käyttää vehnäjauhoja valmistuksessa. Paistoin lampaankääpäkuutiot voissa ja tein jauhelihapihvitaikinan:

400-500 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipulikeittopussi
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
mustapippuria myllystä
2 dl pieneksi kuutioitua, paistettua lampaankääpää

1. Sekoita sipulikeittopussi kermaviiliin ja lisää kanamuna.
2. Lisää jauheliha, mustapippuri, lampaankääpäkuutiot ja sekoita huolellisesti.
3. Paista reilussa voissa pannulla ja nauti:)

Kun sienistä kerran puhutaan :), jauhelihapihvien kanssa kanttarellikastike:

1 litra kanttarelleja (puhdistettuja ja hieman pienemmäksi pilkottuna)
1 pieneksi kuutioksi pilkottu sipuli
n. 4 dl Kuohukermaa
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan
Maizenaa tai vehnäjauhoja suurustamiseen

1. Pilkotut kanttarellit ja sipulit paistetaan voissa (niin kauan että vetisyys haihtuu), sieniin tulee enemmän makua kun ne ruskistaa.'
2. Lisää kerma, anna hautua hetkisen. Lisää suola ja pippuri.
3. Lisää Maizenaa n. 1/2 rkl nesteeseen (pakkauksen ohjeen mukaan)
4. Keitä vielä hetki.
5. Voit halutessasi lisätä kastikkeeseen hieman soijakastiketta.
5. NAUTI:)


Jauhelihapihvit ja kanttarellikastike

1 kommentti:

  1. Nam! Suomalaiset sienet on kyllä iso NAM ja syksyn parasta antia! Nyt tuli nälkä!

    VastaaPoista