maanantai 12. syyskuuta 2011

Kaupunkilomalla Liettuassa, Vilnassa!

Maatuskoja Vilnan torilla


Laba Diena kaikille! Matka Vilnaan, Liettuan pääkaupunkiin sujui mutkattomasti Tampereelta Kaunasiin josta menimme taksilla Vilnaan. Matkaoppaan ((Heiskanen, Lehtipuu, Puhakka) Vilna on vehmaiden puistojen, jyhkeiden barokkikirkkojen ja tunnelmallisten kapeiden kujien ikivanha eurooppalainen kulttuurikaupunki ja sitä kaikkea se toden totta olikin. Vilna on suunnilleen Helsingin kokoinen ja kaikki merkittävät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä. Valuutta on Liti ja 1€ on n. 3.2 Litiä.Vanha kaupunki

Neris-joki
Hotellimme oli Ecotel Vilnius, joka sijaitsi Neris-joen pohjoispuolella, kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta ja vanhasta kaupungista. Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja ihana kaikkine maalaiskahviloineen ja antiikkiliikkeineen. Vilnan katedraali oli näkemisen arvoinen, kryptaan emme tällä kertaa päässeet tutustumaan.

Kaunis koru antiikkiliikkeestä 22 litiä


Vilnan katedraalin patsas
Koska reissussa oltiin vain 2 päivää (joka oli ehdottomasti liian vähän!), piti etsiä mielenkiintoisimmat käyntikohteet. Yksi niistä oli KGB:n museo (Kansanmurhan uhrien museo). Kolkossa kellarissa sijaitsi neuvostoaikana vankila, jossa vastarintaliikkeen jäseniä pidettiin vangittuna, kidutettiin ja tapettiin. Vuonna 1992 vankila on muutettu museoksi. Matkaoppaiden mukaan se on Vilnan tärkeimpiä nähtävyyksiä mutta meihin se ei tehnyt vaikutusta (etenkään minuun) koska odotin museolta jotain saman tyylistä kuin Budapestin Terror Haza-museosta, joka oli paljon vaikuttavampi. Muissa kohteissa emme ehtineet käydäkään, nautimme vain eurooppalaisesta elämänmenosta, ystävällisistä ihmisistä ja tunnelmasta. Vilnassa oli viikonloppuna runsaasti urheiluturisteja koska kaupungissa oli koripallon EM-kisat...tunsin itseni aika lyhyeksi koripallomiesten kävellessä kadulla vastaan:). Vilnassa oli samaan aikaan myös Maraton, jossa naapurimme kävi ansiokkaasti juoksemassa.

Ravintolan sisäänkäynti

Pääkadun ravintolan ruokalistaa
Idyllinen ravintola vanhassa kaupungissa


Tottakai nautimme paikallisesta ruoasta. Minulla on tapana matkakohteissa tutustua aina paikalliseen ruokakulttuuriin joka joko yllättää tai jättää laimean jälkimaun, tällä kertaa se oli tätä jälkimmäistä:/. Ensimmäisenä iltana menimme Cili Kaimas-nimiseen kehuttuun ravintolaan. Kaimas tarkoittaa maaseutua, ja niinpä esitteen mukaan ravintolan "piti olla" heinälatomainen jykevillä puupenkeillä, vanhoilla hevosrattailla ja elävillä kanoilla(!!??) varustettu. Astuimme sisään; ei näkynyt puupenkkejä, hevosrattaita eikä vielä vähemmän heinälatotunnelmaa ja onneksi ei niitä kanojakaan:), pari reppanaa kania oli kylläkin, joita kävi sääliksi. Ruoka oli liettulaista perinneruokaa, joka ei siis tehnyt vaikutusta minuun (rasvaista ja mitäänsanomattoman makuista). Viini kyllä maistui:)


Unohtumattoman makuelämyksen toi Ponia Laime-niminen kahvila vanhan kaupungin sydämessä! Madam Pompadour-leivos hyvän kahvin kera oli suussa sulavan hyvää ja palvelussakaan ei ollut moittimista. Valinnanvaikeus iski vitriinien mitä herkullisimpien leivosten iskiessä päin näköä, kun astuimme kahvilaan. 
Kahvilan suklaakakkuja

Madam Pompadour-leivos


Etukäteen olin ottanut selvää, mitä ostoskeskuksia Vilnassa on (ettei kallista shoppailuaikaa kuluisi harhailuun kaupungilla...:). Hotellimme lähellä oli kaksi kauppakeskusta joista toinen oli Europa ja toinen VCup. Ensimmäinen ei ollut minun makuuni, koska se oli aika kallis ja sieltä ei löytynyt mieleisiä vaatemerkkejä. VCup oli kuulemma neuvostoaikoina Vilnan ainoa kauppakeskus, joka minusta oli vähän neuvostoliittolaisen oloinen edelleenkin. Sieltä ei kauppakassit täyttyneet mutta... sitten keskustassa oli Gedimino9- niminen kauppakeskus jossa oli sananmukaisesti "kenkähelvetti". Miehet osasivat tässä vaiheessa viimeistään liueta paikalta:). Kaupungista löytyy myös muut eurooppalaiset mm. Zara, New Yorker jne...Matkalaukun täytettä tuli ihan kiitettävästi. Mies jopa innostui ostamaan tuosta jälkimmäisestä enemmän kuin minä:)! Vanhassa kaupungissa myytiin paljon meripihkatuotteita, koruja ja pellavaa. 


Laukku ostoskeskuksen liikkeestä
Koru vanhan kaupungin kojusta

Kaikenkaikkiaan kaupunkimatka Vilnaan oli oikein onnistunut, aikaa olisi voinut olla vielä yksi päivä että olisi ehtinyt käydä nähtävyyksissä enemmän. Vaikka lentoyhtiö oli RyanAir, matka taittui reilussa tunnissa ja matkalaukut saapuivat ajallaan. Suosittelen Vilnaa lämpimästi kaikille kulttuuri- ja kaupunkimatkailusta (ja shoppailusta) kiinnostuneille. Ja vielä tiedoksi: minulle oli yllätys ettei "Suomi" olekaan liettuaksi "Finlandia" vaan "Suomija"!:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti