lauantai 29. joulukuuta 2012

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki...

Joulu on juhlittu ja vielä muutama vapaapäivä ennen töihin lähtöä. Viime postauksessa mainitsin laatikoiden tekemisestä. Tein siis joululaatikot itse ja sovelsin hieman ohjeita. Ruoanlaitto ja leipominen ovat mukavia harrastuksia ja parasta hermolepoa minulle :) . Olen tilannut paikalliselta lähiruokapiiriltä luomukasviksia (porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, punajuurta, sipulia sekä ruisjauhoja, ruishiutaleita ja rikottuja ohrasuurimoita) ja kyllä laatikoiden maussa minusta huomaa että ne on alusta asti itse tehty, vaikkakin kauppojen valmiista laatikoistakin saa hyviä kun niitä vähän "parantelee" kermalla ja voilla ;) . Tänä jouluna sovelsin porkkana- ja lanttulaatikoita. Porkkanalaatikon tein ohrasta riisin sijasta (lähiruokaa parhaimmillaan) . Maku oli oikein hyvä ja jatkossa aionkin käyttää ohraa. Korvasin puolet lanttulaatikon lantuista palsternakalla. Maku oli huomattavasti pehmeämpi kuin aiemmin tehdystä pelkästä lantusta. Lantun ja porkkanan maku oli luomukasviksissa huomattavasti maukkaampi, eikä niin "puisevan" makuisia kuin monesti marketeista ostetut. Laatikoiden kananmunat olivat naapurin kanalasta, ihanan keltainen keltuainen ja vaahtoutuvat tosi hyvin leivonnassa. Kananmunia käytin mm. piparien tekoon, loistavan piparkakkujen ohjeen sain mieheni tädiltä. Tuli aivan ihania ja rapeita pipareita. Karjalanpiirakoita tein marraskuun lopulla, tarjolla tietysti munavoita naapurin kanojen munista. Ruisleivät leivoin luomuruisjauhoista. Suolasin myös itse kinkut, joka paistettiin leivinuunissa. Nyt on jouluruoat syöty, vararavintoa hyvin tulevaan vuoteen:).








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti